In de jaren 80 realiseerde Mary een reeks van veertien schilderijen naar uitspraken uit de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. De reeks is daarmee verwant aan het thema van de veertien staties. De schilderijen werden vervaardigd in een kleine box voor berging onder een appartementengebouw in Buitenveldert.

Met deze reeks werd voor de schilderes via een omweg toch een levenslang gekoesterde wens in vervulling gebracht: Zij wilde op de een of andere manier getuigen van haar intense verbondenheid met Bach. Aanvankelijk had zij gehoopt dit voornemen als Bach-pianiste te kunnen verwerkelijken, maar uiteindelijk getuigde zij in een heel ander medium van deze liefde.

Rond de lijdenstijd en op Goede Vrijdag wordt er in de Maarten Luther Kerk Dintelstraat en in de Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam een dienst gehouden waarbij deze schilderijen aanleiding vormen tot gebed en tot lezing van fragmenten uit het evangelie. De schilderijen hebben in de Maarten Luther Kerk aan de Dintelstraat een vaste plek.